Nowy
Gorczyca biała
(Sinapis alba L. ssp. alba)
Gorczyca biała należy do rodziny krzyżowych, jest gatunkiem jednorocznym, o korzeniu palowym, lecz słabiej rozwiniętym i krótszym od rzepaku. Gorczyca biała uprawiana jest na nasiona, które następnie wykorzystuje się w przemyśle spożywczym do wyrobu musztardy. W praktyce rolniczej zastosowanie gorczycy jest znacznie szersze. Znajduje zastosowani
Gorczyca biała
(Sinapis alba L. ssp. alba)
Gorczyca biała należy do rodziny krzyżowych, jest gatunkiem jednorocznym, o korzeniu palowym, lecz słabiej rozwiniętym i krótszym od rzepaku. Gorczyca biała uprawiana jest na nasiona, które następnie wykorzystuje się w przemyśle spożywczym do wyrobu musztardy. W praktyce rolniczej zastosowanie gorczycy jest znacznie szersze. Znajduje zastosowanie jako roślina podporowa przy zasiewie grochu lub wyki. Jest także cenioną rośliną poplonową, korzystnie wpływa na stan fitosanitarny gleby i jej kulturę, co pozwala na uzyskiwanie znacznie wyższych plonów roślin następczych, szczególnie okopowych. Jako roślina poplonowa potrafi wprowadzić do gleby dużo masy organicznej. Obecnie wyhodowane odmiany posiadają właściwości mątwikobójcze, zmniejszając w istotny sposób liczebność populacji mątwika w glebie. Gorczyca najlepiej udaje się na glebach piaszczysto gliniastych, bogatych w wapń, o odczynie obojętnym lub zbliżonym do obojętnego. Gorczyce wytrzymują przymrozki w okresie wschodów do – 6C, a w okresie kwitnienia do – 2C.
odmiana: Maryna
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: 0.5kg