Nie możesz złożyć zamówienia z Twojego kraju. Undefined
Dzięki nim kuchnia nabiera smaków i aromatów! Można je z powodzeniem uprawiać w ogrodzie, domu czy na balkonie.
LEGUTKO - Rukola 0,5g(Diplotaxis tenuifolia)Roślina wieloletnia, tworząca przy ziemi rozetę, zielonych, pierzastodzielnych liści dł. 10-12 cm, pośród których pojawiają się latem pędy kwiatowe z żółtymi kwiatami. Uprawiana ze względu na liście, wykorzystywanych do sałatek, past, na kanapki, a po ugotowaniu jako dodatek do mięs i ryb. W kuchni włoskiej jej...
PNOS - Fasolnik chiński 10gRoślina wytwarzająca bezwłókniste strąki osiągające nawet 60 cm długości. Najlepiej uprawiać go pod osłonami w szklarni, folii itp., w podłożu lekkim i przepuszczalnym. Siejemy go w rozstawie 60×80 oraz zapewniamy podpory ponieważ osiąga do kilku metrów wysokości. Smak strąków fasolnika jest słodszy, aniżeli fasoli szparagowej i...
LEGUTKO - Bazylia właściwa zielonolistna - 1g (Ocimum basilicum) Roślina jednoroczna wysokości około 50 cm. Jako przyprawy używa się liści zbieranych w czasie kwitnienia roślin. Świeże można dodawać do kiszenia ogórków, suszone zaś do twarogu, sałatek, sosów, zapiekanek, pieczonych mięs i ryb. Używać w niewielkich ilościach ze względu na silny zapach....
PNOS Ożarów - Musztardowiec 'Red Frills' 0,5g(Brassica juncea var. integrifolia)Charakteryzuje się drobnymi, czerwonymi liśćmi, z głębokimi wcięciami o ostrym pieprzno-musztardowym smaku. Przeznaczony do bezpośredniego spożycia, w formie duszonej, pieczonej, do sosów lub jako dodatek do sałatek nadając im orientalny smak. Liście musztardowca zawierają...
LEGUTKO - Pokrzywa zwyczajna 0,1g(Utrica dioica)Roślina wieloletnia wysokości 70-80 cm. Częścią użytkową są liście, które zawierają wiele witamin i soli mineralnych. Pokrzywa oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia włosy, stosowana jest również przy chorobach reumatycznych oraz przy leczeniu schorzeń skórnych.
VILMORIN - Rukola dzika 2g(Diplotaxis tenuifolia)Mocno powcinane liście są pikantne, w smaku przypominają rukolę lub rzeżuchę. Roślina wieloletnia. Doskonałe uzupełnienie sałatek lub dania głównego. Roślina jest bardzo plenna, liście rosną od wczesnej wiosny, aż do jesieni. Wysiew: marzec - sierpieńZbiór: maj - listopad
TORSEED - Szpinak malabarski (Basella rubra)opakowanie 10sztJednoroczna, ciepłolubna roślina pnąca/płożąca do uprawy na rabatach i w pojemnikach. Toleruje temperatury powyżej 5 st. C. Jest rośliną warzywną, ozdobną oraz leczniczą. Nie ma specjalnych wymagań glebowych, toleruje zarówno okresową suszę jak i nadmiar wody. Spożywać można mięsiste liście....
PNOS Ożarów - Musztardowiec 'Green Fire F1' 0,3g(Brassica juncea var. integrifolia)Charakteryzuje się średniej wielkości, zielonymi liśćmi, z głębokimi wcięciami o ostrym pieprzno-musztardowym smaku. Przeznaczony do bezpośredniego spożycia, w formie duszonej, pieczonej, do sosów lub jako dodatek do sałatek nadając im orientalny smak. Liście musztardowca...
TORSEED - Mizuna czerwonolistna, Japońska musztarda 2g(Brassica rapa var. Japonica)Jednoroczna, łatwa w uprawie roślina do uprawy w polu i na balkonie, zarówno wiosną i jesienią (preferuje chłodniejsze dni i wilgotne podłoże). Wytrzymuje przymrozki do -5°C. Część użytkową stanowią bardzo dekoracyjne liście, kwiaty oraz całe rośliny , głównie w stanie...
LEGUTKO - Szczaw 'Lyoński' 2g (Rumex acetosa)Roślina wieloletnia, na jednym miejscu nie powinna jednak pozostawić dłużej niż 3-4 lata. Odmiana wczesna, rośliny rosną szybko, tworząc dużo liści długo zachowujących wartość użytkową. Doskonała do sporządzania zupy szczawiowej oraz jako składnik sałatek. Wysiew nasion do gruntu od wiosny do końca sierpnia....
LEGUTKO - Jarmuż 'Dwarf Green Curled' 1g(Brassica oleracea convar.acephala var. sabelica)Warzywo zawierająco dużo witaminy A i C oraz wapń, fosfor i żelazo. Polecane w żywieniu dzieci. Liście mogą być spożywane w stanie świeżym w surówkach lub po ugotowaniu przyrządzane jak szpinak. Zbierane po przemrożeniu są delikatniejsze i pozbawione goryczy. Zbiór po...
PNOS Ożarów - Owies wielkanocny 10gOwies stanowi wspaniałą ozdobę wielkanocnego stołu. Na kiełki można go wysiewać cały rok.ak przygotować owsiane, domowe poletko? Są dwa sposoby.Wykładamy talerzyk grubszą warstwą mocno wilgotnej gazy lub ligniny i pokrywamy ją nasionami (można je wcześniej wsypać na jeden dzień do szklanki z letnia wodą). Od tej pory...