Dzięki nim kuchnia nabiera smaków i aromatów! Można je z powodzeniem uprawiać w ogrodzie, domu czy na balkonie.
LEGUTKO - Rukola 0,5g(Diplotaxis tenuifolia)Roślina wieloletnia, tworząca przy ziemi rozetę, zielonych, pierzastodzielnych liści dł. 10-12 cm, pośród których pojawiają się latem pędy kwiatowe z żółtymi kwiatami. Uprawiana ze względu na liście, wykorzystywanych do sałatek, past, na kanapki, a po ugotowaniu jako dodatek do mięs i ryb. W kuchni włoskiej jej...
PNOS - Fasolnik chiński 10gRoślina wytwarzająca bezwłókniste strąki osiągające nawet 60 cm długości. Najlepiej uprawiać go pod osłonami w szklarni, folii itp., w podłożu lekkim i przepuszczalnym. Siejemy go w rozstawie 60×80 oraz zapewniamy podpory ponieważ osiąga do kilku metrów wysokości. Smak strąków fasolnika jest słodszy, aniżeli fasoli szparagowej i...
LEGUTKO - Bazylia właściwa zielonolistna - 1g (Ocimum basilicum) Roślina jednoroczna wysokości około 50 cm. Jako przyprawy używa się liści zbieranych w czasie kwitnienia roślin. Świeże można dodawać do kiszenia ogórków, suszone zaś do twarogu, sałatek, sosów, zapiekanek, pieczonych mięs i ryb. Używać w niewielkich ilościach ze względu na silny zapach....
PNOS Ożarów - Owies wielkanocny 10gOwies stanowi wspaniałą ozdobę wielkanocnego stołu. Na kiełki można go wysiewać cały rok.Jak przygotować owsiane, domowe poletko? Są dwa sposoby.Wykładamy talerzyk grubszą warstwą mocno wilgotnej gazy lub ligniny i pokrywamy ją nasionami (można je wcześniej wsypać na jeden dzień do szklanki z letnia wodą). Od tej pory...
PNOS Ożarów - Musztardowiec 'Red Frills' 0,5g(Brassica juncea var. integrifolia)Charakteryzuje się drobnymi, czerwonymi liśćmi, z głębokimi wcięciami o ostrym pieprzno-musztardowym smaku. Przeznaczony do bezpośredniego spożycia, w formie duszonej, pieczonej, do sosów lub jako dodatek do sałatek nadając im orientalny smak. Liście musztardowca zawierają...
VILMORIN - Rukola dzika 2g(Diplotaxis tenuifolia)Mocno powcinane liście są pikantne, w smaku przypominają rukolę lub rzeżuchę. Roślina wieloletnia. Doskonałe uzupełnienie sałatek lub dania głównego. Roślina jest bardzo plenna, liście rosną od wczesnej wiosny, aż do jesieni. Wysiew: marzec - sierpieńZbiór: maj - listopad
VILMORIN - Roszponka 'Gala' 0,5g(Valerianella locusta)Odmiana o zwartym pokroju, wcześniejsza i bardziej plenna niż inne. Roślina mrozoodporna, która może być zbierana od jesieni do wiosny. Nie ma tendencji do żółknięcia. Liście duże, półokrągłe. Do bezpośredniego spożycia, jako dodatek do surówek, sałatek i kanapek.Nie ma wymagań co do stanowiska,...
VILMORIN - Perilla, mięta japońska 0,5gJapońskie zioło zwane również shiso lub miętą japońską. Shiso to bardzo aromatyczna roślina, jej liście smakują cynamonem, kminkiem i zielem angielskim. Zapach jest intensywny i bardzo ciekawy. Shiso możemy uprawiać zarówno na balkonie jak i w ogrodzie. Zazwyczaj traktuje się ją jako roślinę jednoroczną, jednak może...
LEGUTKO - Szpinak nowozelandzki 5g (Tetragonia expansa)Roślina jednoroczna wys. do 20cm o płożących, silnie rozgałęzionych pędach i zielonych romboidalnych, mięsistych liściach. Ze względu na obojętny, stosunek do długości dnia, może być uprawiana na zbiór letni, w okresie kiedy nie ma szpinaku zwyczajnego. Liście i pędy są bogate w wit.C, karoten, wapń,...
LEGUTKO - Szczaw 'Lyoński' 2g (Rumex acetosa)Roślina wieloletnia, na jednym miejscu nie powinna jednak pozostawić dłużej niż 3-4 lata. Odmiana wczesna, rośliny rosną szybko, tworząc dużo liści długo zachowujących wartość użytkową. Doskonała do sporządzania zupy szczawiowej oraz jako składnik sałatek. Wysiew nasion do gruntu od wiosny do końca sierpnia....
LEGUTKO - Lawenda lekarska 0.2g (Lavandula officinalis)Roślina wieloletnia. Wysokość do 50 cm. Zastosowanie jako roślina lecznicza, przyprawowa, zapachowa i ozdobna. Jako przyprawa razem cząbrem, koprem i szałwią używana jest do potraw mięsnych i rybnych. Siew nasion od kwietnia do czerwca na rozsadniku lub pod osłonami. Przed wysiewem nasiona włożyć do...
LEGUTKO - Majeranek 0.75g(Origanum majorana)Roślina jednoroczna wysokości 25-30 cm. Suszonych liści używa się do przyprawiania zup, mięs mielonych, drobiu, ryb, w masarniach do wyrobu niektórych wędlin. Wyciąg stosowany w farmacji do wyrobu maści majerankowej leczącej katar. Uprawia się z rozsady i siewu wprost do gruntu. W temp. 20-25°C wschody następują...